Home

 

 

Varen in de winter

Onlangs reed ik met mijn zoon naar mijn vriend Hans, een fanatieke zeiler.  Hij moest daar zijn om een of ander onderdeel voor zijn computer op te halen bij Robert, de zoon van Hans, en ik had beloofd de laatste Spiegel der Zeilvaart langs te brengen. De kloof tussen de generaties kan niet treffender geïllustreerd worden.

Het gesprek in de auto ging over mijn in zijn ogen merkwaardige zeilgedrag. In de zomer vind ik er namelijk niets aan om met de  punter te gaan zeilen. Waar je ook zeilt, het is er altijd stervensdruk.

Dat is op zich al erg, maar vooral de grote motorbootjongens vinden het maar wat leuk om op de Beulaker met hun boeg- en hekgolven mijn puntertje vol te laten lopen. Van zeilboten heb je nooit last, ook niet als ze op de motor varen. Op de een of andere manier wordt je in een zeilboot vanzelf beschaafd. Ik moet toegeven dat ik nog nooit van de sokken gevaren  ben door  de rageboot van tegenwoordig, de sloep. Daar zitten blijkbaar toch ook heren in.

Laatst legde ik aan op een eilandje, waar ook een strandje was. Leuke peutertjes waren hier druk met hun schepjes en emmertjes in de weer.

Dan komt tot mijn schrik een grote speedkruiser dit vredig tafereel verstoren. Op het voordek een stevig blond stuk met twee pitbulls. Deze boys werden even losgelaten om te keutelen. Grote paniek bij de  toezichthoudende ouders. Even later werden  een biertap, een grote hifi-installatie, en een gasbarbecue  ontscheept.. Een uittocht volgde.  Ik heb geconstateerd dat het beschavingsniveau van de Nederlandse watersporter omgekeerd evenredig is met het aantal tatoeages op diens lijf en het motorvermogen van diens boot. Hieruit kunt u inderdaad afleiden dat er een positief verband bestaat tussen  het aantal tatoeages van de watersporter en het motorvermogen. Daarom ook begint mijn vaarseizoen eind augustus. Het stopt pas als er ijs ligt.

 

 

De acteur Tommy Lee, de ex van Pamela Anderson,  ontbreekt het ongetwijfeld niet aan pk’s!

 

Tegenwoordig heeft zelfs het meest achteraf gelegen eilandje wel een internetcafé, een luchthaven en een Mac Donalds’. Met een beetje mazzel lukt het de plaatselijke VVV om tijdens een braderie nog een paar dikke meisjes aan het hupsen te krijgen.  Vooruitgang is niet altijd een verbetering zal ik maar zeggen.

Alle vervuiling door dagjesmensen en toeristen is in de Kop van Overijssel half september voorbij. De polyester en blikken bootjes die door de toeristen punters genoemd worden zijn verdwenen. Het rietland met zijn grachten, de Belter, de Beulaker en zelfs het toeristische Bovenwijde is weer het domein van de wind, de vogels en natuurlijk van die enkele punterzeiler die niet bang is voor een wat lagere temperatuur.

 

 

Met het officiële vaarseizoen is het in Nederland trouwens toch vreemd gesteld. Dat loopt namelijk van 1 april  tot 1 oktober. Nu hebben we de afgelopen twee jaar in april nog flinke pakken sneeuw gehad en in oktober is het tegenwoordig dank zij de hoeveelheid CO2  in de lucht vaak nog boven de 20 graden.  De havenmeester van Hans is , pech voor hem, van het type dat de boel op tijd aan kant wil hebben. Half september moeten alle boten uit de haven verdwenen zijn.  Noodgedwongen stapt Hans dan met zijn visspullen over in mijn punter, wat hij overigens geen straf vindt.

 

 

Eén datum staat mij scherp in de herinnering gegrifd, namelijk 20 december. Begin jaren 90, het precieze jaar is mij ontschoten, voer ik op 20 december met mijn Kolibri op Loosdrecht.. Volgens het KNMI was het 16 graden. In de zon was het ruim 20 graden. Het was zo lekker dat dit baasje zijn T-shirt uittrok en in zijn blote bovenbast in zijn bootje zat te genieten van de kerstboomlichtjes in de huizen op de kant.

Zolang het niet vriest is het prima te doen. Warme en winddichte kleding is wel belangrijk. Dus, als het echt koud is,  heb ik wel thermisch ondergoed aan én warme gevoerde laarzen en handschoenen.

Voor als het echt heel erg koud is, heb ik nog een bivakmuts en een Russische bontmuts uit de dump. 

Daarnaast is de keukenkist een onmisbaar onderdeel van de winterinventaris van de punter.  Hierin zitten een brander, een pan, erwtensoep in blik, knaagspul en alles om koffie en thee te zetten.

Ja als er ijs ligt op het Bovenwijde dan houdt het varen op, maar dan gaan de schaatsen uit het vet, want er bestaat geen mooier en veiliger gebied om te schaatsen en wat is er leuker dan zittend op het boeisel van je eigen schip de schaatsen onder te binden.