Home

 

Boot Holland 2007

Ook dit jaar stond Punterwerf Schreur op de watersportbeurs Boot Holland in het FEC in Leeuwarden van 9 tot en met 14 februari. Deze beurs vind ik persoonlijk gezelliger dan de Hiswa, waar ik al een paar jaar niet meer kom.

Boot Holland had de concurrentie van het WK Allround schaatsen in Heerenveen en de Huishoudbeurs in de RAI. Dat zal zeker het bezoekersaantal benvloed hebben. Volgens de organisatie viel het allemaal nog wel mee en zijn er 55.000 bezoekers geweest.

Een aantal jaren geleden was er een compleet houtpaviljoen met de andere houtwerven, waarmee Punterwerf Schreur een samenwerkingsverband heeft. Dat trok toen enorm de aandacht. Nu lag er alleen een Friese praam, wel heel leuk overigens, en een tjotter, waarvan het me niet duidelijk was namens wie hij er lag. Dat lijkt me toch wel een eerste vereiste als je op een beurs gaat staan.

We waren zaterdag op de beurs en erg druk was het niet. De Friezenhal, waar Punterwerf Schreur met haar boten stond, ligt nogal uit de loop en dat was wel te merken. Op zondag en daaropvolgende dagen werd er zo nu en dan omgeroepen dat men ook naar de Friezenhal moest. Op maandagmiddag was het redelijk druk. Veel mensen zijn duidelijk gecharmeerd van de ambachtelijk gebouwde houten punters. Je valt als aanbieder van die prachtige eikenhouten punters natuurlijk wel in positieve zin op temidden van duizenden vierkante meters polyester boten.

 

 

 

 

Jan Harm en Jan Schreur hadden twee boten meegenomen een prachtig grundeltje en een tussenpunter. Een grundel is een kleine punter, zonder achtersteven, maar met een kleine spiegel. Jan Harm noemde het een roeibootje toen hij in de werkplaats er mee bezig was. Het scheepje is gebouwd als jeugdboot voor de zeilvereniging van het Bovenwijde. Het hout was donker afgewerkt met lijnolie en een enkele laag vernis. Schitterend!

Jan vertelde dat deze boot gebouwd is van een tekening die door Claus Roding, de bekende puntergoeroe, gemaakt is van een oud bootje dat uit de modder was getrokken. Met het donkerbruine sprietzeil was het een echte aandachttrekker. Ook de tussenpunter stond er fraai opgetuigd bij. Tussen de schepen zaten de heren aan een tafel, gemaakt van een groot zijzwaard, aan de koffie.

 

 

 

 

 

Volgens Jan Schreur is echt veel belangstelling voor de punter. De mensen zijn al dat plastic en die eenvormigheid zat. Het probleem is wel dat men eerst de huidige boot kwijt wil vr men een nieuwe aanschaft. En dat is tegenwoordig niet makkelijk. Ter illustratie: bij de ingang kreeg elke bezoeker een superdikke gids met tweedehands boten aangereikt. Die gids wordt elk jaar dikker.

 

Tenslotte: het waren wel weer erg veel sloepen en motorkruiser op de beurs. Wat dat betreft worden de watersportbeurzen er niet leuker op. Toch valt er zelfs bij het plastic ook nog wel wat te lachen. Deze foto, die ik op de beurs gemaakt heb, wil ik u niet onthouden.

 

 

De heren hierboven zitten niet in een jacuzzi zonder water. Zij zitten in de kuip van een heel duur zeiljacht. Toch kijken ze niet blij. Om de privacy van beide heren en die van het polyester erachter te sparen (en een aanklacht wegens smaad natuurlijk) heb ik boevenbalkjes over de ogen van de heren en de naam van de boot gezet.

Een punter is sowieso veel mooier en kan, ja met zelfs, het gehele jaar in het water blijven liggen. Daarom kun je ook het hele jaar varen. Zon diepstekende polyester schuit staat wel de helft van het jaar op de kant. Daar word je inderdaad niet blij van.