Home

 

 

 

 

Gait Berk Punterrace 2007

 

Zaterdagochtend 5 mei was het om half negen al behoorlijk druk in de Buitenhaven in Kampen.  Zeilen werden aangeslagen en bagage en leeftocht aan boord gestouwd.  Het weer was prima: de zon scheen en er stond een  matige wind uit het noordoosten.

Er lagen dit jaar 17 punters in de Buitenhaven in Kampen voor de traditionele IJsseldelta punterrace.  Deze tweedaagse wedstrijd rond het Kampereiland werd dit jaar op 5 en 6 mei al weer voor de tiende keer gehouden. Als eerbetoon aan de verleden jaar overleden fotograaf, cineast, schrijver en punterpromotor Gait Berk heet de punterrace voortaan de Gait Berk Punterrace. De weduwe van Gait, Koot Berk, was bij de start aanwezig.

 

 

Het wedstrijdveld bestond dit jaar uit 9 recreatiepunters, op ons Gieterse puntertje, “de Snor” na, allemaal zeepunters, en 8 vispunters. Om tien uur vertrok de vloot uit de haven.  De start was om 10 over tien. Door één mislukte overstagmanoeuvre   - een juiste gewichtsverdeling is bij onze punter erg belangrijk-  waren we de laatste boot die  de startlijn tussen twee Kamper botters passeerde. Dat begon dus lekker.

 

 


 

Ondertussen stond Petra, mijn lief,  op de Koggewerf ons te fotograferen. Tenminste, dat dacht ze. Het was namelijk lastig met tegenlicht en het was wel te begrijpen dat zij de verkeerde boot op de korrel nam, namelijk “Barts 1e” , de eerste door Bart Toeter gebouwde punter, met Jurgen Huizinga en Hinco Jan Kwast. Bovendien lag deze voorin het veld en zij verwachtte “de Snor”natuurlijk voorin en niet achterin. Nadat ze voldoende foto’s geschoten had keerde zij zich om  en liep weg. Toen hoorde zij haar naam over het water schallen. Tot haar schrik zag zij mij. Snel maakte zij nog wat ontluisterende foto’s van “de Snor” in laatste positie.

Al snel haalden we de EB63 van de in oranje overalls geklede broers van de Pol en de EB 64 met de drie jongste deelnemers, Klaas en Thijs Westerink en Aart van Triest in. Hoewel deze jonge helden tot op het laatste moment breeuwkatoen in scheuren en spleten aan het rammen waren, hebben ze twee dagen moeten hozen om de zaak  drijvende te houden.

 

 

We voeren de rest van de dag samen op met de Zeepunter “Avontuur”. Het was voortdurend stuivertje wisselen.

Nog voor het Kattendiep zagen we dat er op  “Barts 1e “ pogingen ondernomen werden om een soort topzeil de lucht in te krijgen. Jurgen had daartoe de mast met een aluminium pijp verlengd  Dat liep uit op een fiasco want de mast kon al dat moois niet hebben en brak bij de voet af. Jurgen en Hinco Jan zijn geen watjes en roeiend en jagend langs het Zwarte Meer bereikten zij de eerste dag de finish nog in een alleszins acceptabele tijd.

 


 

De recreatiepunters moesten het Kattendiep afvaren en om de zandzuiger heen,  richting de Ramspolbrug. De vispunters mochten vanaf het Kattendiep zelf hun route bepalen naar de brug met het risico dat ze op de zandplaten vast kwamen te zitten.

We zagen de EB 63 en 64 de zandplaten opzoeken en zo gingen we als laatste boot richting de zandzuiger. Dat ging op zich prima, want er stond voldoende wind.

Om in de Ramsgeul te komen gingen we aan de riemen. De “Avontuur” koos er voor om een heel stuk richting de Schokkerhaven te kruisen. Al gauw lagen we ver voor. Nog vóór de balgstuw zagen we de EB 63 en EB 64 weer. Van wat zich voorin het veld afspeelde hadden we geen idee.

Al na korte tijd passeerden we de EB 64. Dat was niet zo moeilijk want die waren het riet in gekropen. Geen idee waarom. Later  hoorden we dat ze slechts met gekat grootzeil verder durfden te varen uit angst voor ernstige averij. Ondertussen kruisten we eindeloos over het Zwarte Meer. Hoe verder we op het Zwarte Meer kwamen hoe pittiger de golven werden.   Even niet opletten en in een vlaag kwam er een bats water binnen. Zo’n Gieterse punter is maar laag.

We passeerden de KP 3 die in de problemen zat omdat ze  de spriet verloren had. Even later kwam ze weer terug, nu met de vaarboom in het zeil.

De KP 3 en de “Avontuur” en wij voeren gelijk op naar de lichtboei bij de overgang van het Ketelmeer naar het Zwarte Water. In onze haast om als eerste de boei te ronden, maakten we een te korte slag en kwamen vloekend een meter aan de verkeerde kant uit. Hans roeide de armen uit zijn lijf, maar er was geen redden aan en  we konden weer terug en zagen de KP 3 en de “Avontuur” vóór ons de finishlijn passeren.  De eerste dag eindigde in het insteekhaventje bij Genemuiden, waar al drie botters en de meeste punters lagen. Sommigen hadden hun tent al opgezet.

. 

 

 

 

De mannen van “Barts 1e” kampeerden wel heel erg primitief: de mast op het prikkeldraad en daarover heen het grootzeil!

 

Bart Toeter en Gerrit van der Veer eindigden zaterdag met de tweede door Bart gebouwde punter als eerste recreatiepunter  in 3.27 uur en de KP 2  van Hans en Klaske Schiphorst eindigde als tweede in 3.39 uur. Bij de vispunters eindigden Anton Wezenberg en Benny van Dijk   met de GT 29 in 3.48 uur en en Jan en Inge Brokkelkamp in de DS 2 als tweede  op slechts 2 minuten. Wij eindigden als laatste recreatiepunter en lieten slechts twee vispunters achter ons.

De organisatie had de Chinees van Genemuiden ingeschakeld voor het diner, een prima rijsttafeltje. Bij het ophalen van de spullen door het Chinese echtpaar, bleef de  ‘mannelijke helft in opperste bewondering staan bij een lullige speedboot met een vette buitenboordmotor. “ Vind je dat nou echt mooi, joh?” vroeg ik.

“ja, prachtig!”, zuchtte hij. Rare jongens hoor, die Chinezen!

Enkele punteraars kookten zelf, waarschijnlijk uit tactische overwegingen: de hele dag op de puts in het Ganzediep  maakt niet echt blij.  Een van de mannen in de tent naast ons kreeg het van alle pittige kruiden goed aan de dunne, bracht veel tijd door in het riet en raakte dan ook al spoedig door zijn toiletpapier heen. Ik heb nog nooit iemand zo blij kunnen maken met een rolletje toiletpapier.

Enkele bemanningsleden van de vispunters konden het ook  niet laten om, met succes,  even een hoekwantje uit te zetten.  De meeste punteraars bleken ’s avonds trouwens ook niet van de blauwe knoop te zijn. In de  botter KP 32 hebben we ’s avonds gezellig in het vooronder rond het vuurduveltje gezeten en vooral veel sterke verhalen aangehoord.

 

Het aanvankelijke plan om de volgende dag met een stukje zeep de plomp in te springen lieten we schieten want het was aardig fris. De wind was ’s nachts gedraaid en kwam nu uit het westen en dat betekende dat we de hele dag veel zouden moeten roeien.

In het Scheepvaartgat namen we onze positie in voor een ankerstart. De laatst aangekomen schepen mochten vooraan starten en het leuke was dat we zondag ook vooraan bleven. Hans en ik hadden als voorbereiding aardig wat kilometers aan de riemen gehangen en dat betaalde zich nu uit.  We besloten direct te gaan roeien. De zeepunters op de KP 2 na kruisten ver het Zwarte Meer op. De achterstand die ze daarmee opliepen hebben ze niet meer goed kunnen maken. De KP 2 stoof ons voorbij gevolgd door de  KP 36 van Willem en Hilde Bakker en de zelfgebouwde (de 2e) zeepunter van Bart Toeter en Gerrit van der Veer.

Vrijwel de hele tijd hebben we geroeid. Alleen bij de Mandjeswaardbrug en bij Grafhorst hebben we de zeilen gehesen.  De KP 2 heeft alleen geroeid en kwam zondag als snelste binnen.  Bij de Mandjeswaardbrug passeerden we de KP 36 en de boot van Bart en Gerrit.  Tot aan de finish bij de Ganzensluis was het voortdurend wij of zij een stukje vóór. Op de laatste 50 meter roeiden we ze eruit en we kwamen als tweede recreatiepunter en als vijfde overal binnen.  We zijn meer dan tevreden over onze prestatie op de tweede dag.  Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij!

Op de Koggewerf volgde de prijsuitreiking. Winnaars van de  recreatiepunters, evenals verleden jaar: Klaske en Hans Schiphorst met de KP2 en bij de vispunters wonnen Johannes ten Hove en Harmen Huizinga met de GT 9

De Zilveren Paling, de prijs voor de bemanning die de opmerkelijkste prestatie leverde ging  naar Jurgen Huizinga en Hinco Jan Kwast vanwege hun experiment met het topzeil, de gebroken mast en het opmerkelijk doorzettingsvermogen om de hele wedstrijd vrijwel alleen jagend en roeiend te varen.

 

De winnaars bij de recreatiepunters:  Klaske en Hans Schiphorst

 

 

De winnaars bij de vispunters: Johan ten Hove en Harmen Huizinga

 

 

De winnaars van de Zilveren Paling: Jurgen Huizinga en Hico Jan Kwast

 

De volledige uitslag van de 10e Gait Berk Punterrace:

      

 

 

 

Zaterdag

Zondag

 

 

Naam schip

Klasse

Schippers

 vaartijd

vaartijd

Totaal

Uitslag

KP 2

Recreatie

Hans en Klaske Schiphorst

3:39

2:21

6:00

1

Geen naam

Recreatie

Bart Toeter, Gerrit v.d. Veer

3:27

3:09

6:36

2

KP 6

Recreatie

Bruno Kroon, Jannus Bakker

3:34

3:20

6:54

3

KP21

Recreatie

Hans en Reini Houkema

3:37

3:23

7:00

4

Bart's 1e

Recreatie

Jurgen Huizinga, Hinco Jan Kwast

4:57

2:12

7:09

5

KP81

Recreatie

Anton Kalter en Gerard Zalm

3:55

5:06

8:01

6

De Snor

Recreatie

Frans Prins en Hans Mens

5:44

3:04

8:48

7

Avontuur

Recreatie

Henk Jacobs en Roelof Bijkerk

5:40

4:06

9:46

8

KP 101

Recreatie

Henk Jan Pol

 

geen tijd

geen tijd

9

GT 9

Visser

Johannes ten Hove, Harmen Huizinga

3:58

2:18

6:16

1

DS 2

Visser

Jan en Inge Brokkelkamp

3:50

2:52

6:42

2

GT 29

Visser

Anton Wezenberg en Benny van Dijk

3:48

3:12

7:00

3

KP 36

Visser

Willem en Hilde Bakker

3:56

3:34

7:30

4

EB 57

Visser

Rien Lipke en Gerrit van der Heide

4:47

4:44

9:31

5

EB 64

Visser

Klaas en Thijs Westerink en Aart van Triest

5:44

4:03

9:47

6

KP 3

Visser

Nico Paul ten Hove en Wessel van 't Oever

5:30

geen tijd

geen tijd

7

EB63

Visser

Geert en Guus van den Pol

6:50

geen tijd

geen tijd

8