Home

 

 

Sail Kampen 2007

 

 In het paasweekend was er dit jaar in Kampen weer het traditionele botenfestijn “Sail Kampen” Qua omvang niet te vergelijken met Sail Amsterdam en Delfsail, maar door het kleinschalige karakter is het er juist erg gezellig.

Wij gingen zaterdag vroeg op pad om de auto een beetje prettig te kunnen parkeren.  Behalve het botenspul was er ook een kermis. Daarbij moeten we ons wel realiseren dat het zich allemaal afspeelt in Kampen en niet in Amsterdam en de boel lag op Paaszondag dus helemaal plat. De boten hoefden nog net niet weg.

 

De praam

 

Er stond bij de binnenhaven een opgetuigde praam op de kant. Mooi om te zien, maar toch niet erg praktisch. Het ruim van tien meter lang heeft  een hoogte van nog geen 80 centimeter. In het ruim lag de slaapzak van de schipper.  Slapen is ook het enige dat je technisch gesproken in zo’n ruim kunt doen. Een klein minpuntje van de praam, vind ik.

 

 

In de binnenhaven zelf  lagen een paar  Kamperbotters en ook de “Tesselstroom”, een loodsbotter. Er waren ook twee zompen te bewonderen,  waarvan de grote gerestaureerd was en de kleine nieuw gebouwd. Zompen zijn boerenboten met een merkwaardige kanoboeg,  een lage sterk gebogen  zeeg en losse boorden. Deze zijn hoog om zoveel mogelijk lading, bijvoorbeeld hooi mee te kunnen nemen. Ze voeren vroeger  op de Berkel, de Regge en de Vecht.

 

De zomp

 

In het gebouw van de watersportvereniging aan de binnenhaven dronken we koffie. Op zich niet de moeite van het vermelden waard, ware het niet  dat een kop koffie daar  maar 50 eurocenten kostte.  Als u weer eens in Amsterdam op een terrasje 3 euro betaalt voor een kopje lauwe koffie, dan weet u nu hoeveel de horeca daar aan verdient.

Langs de IJsselkade lagen een aantal bijzondere schepen zoals het Utrechts Statenjacht en natuurlijk de Kamper en de Bremer Kogge.  Aan de huizenzijde waren allemaal kraampjes met ondergoed, patat, riemen, parfums, tweedehands boeken en broodjes paling, een soort braderie dus en daarvoor hoef je eigenlijk niet naar Kampen te gaan, want dat heb je thuis in het dorp elke vrijdagmiddag..

Op en boven het water speelden zich voortdurend allerlei activiteiten af, zoals doelloos laag overvliegende helicopters, reddingsacties en het stroomopwaarts slepen van de Kamper Kogge door twee sloepen, een mannensloep en een vrouwensloep. Toen ik met mijn verrekijker naar de vrouwensloep  keek zag ik één roeister met een kaal hoofd en een snor.

Aan elke lantaarnpaal op de IJsselkade hing een forse geluidsbox. Op een ponton bevond zich een microfoonverslaafde ceremoniemeester, die aan één stuk door in de microfoon aan het schreeuwen was.  Dat verpestte de sfeer volledig! Wat een ellende!! Kan er over twee jaar niet een demonstratie kielhalen vanaf de Kamper Kogge worden gegeven? Ik weet wel iemand die mij zeer geschikt lijkt om hardhandig onder de kiel van de kogge door te trekken. .

   

 

Het aardigste vond ik de Koggewerf waar een gerestaureerde palingaak en een botter op de kant stonden én een van de mooiste punters die door Punterwerf Schreur gebouwd is, een replica van een historische kaarpunter uit Genemuiden. Dit schip is het vlaggeschip van zeilvereniging ’t Wiede.

Er stond een stevige bries en Jan Harm en Jan stonden in een vrijwel leeg kraampje omdat alles wegwaaide. Waarom de organisatie juist bij vader en zoon Schreur een zogenaamd schandblok had neergezet kon Jan me niet vertellen. Jan weigerde overigens om zijn hoofd en handen in het schandblok te steken voor een leuke foto.

 

 

Op de Koggewerf waren demonstraties ijzersmeden en houtsnijden. Ook was er een touwslager met een korte lijnbaan. Ik kocht er ook twee palingkistjes voor het betere stroperswerk. En natuurlijk werd er paling gerookt

Tenslotte stonden we even bij de kraam van de Stichting behoud Kamper botters. Hier liet ik me overhalen om mee te doen met  de Gait  Berk Punterrace op 5 en 6 mei. De  IJsseldelta Punterrace is met ingang van dit jaar vernoemd naar Gait Berk, die vorig jaar is overleden.

Jan Schreur besloot, toen hij hoorde van onze deelname,  onze punterploeg te sponsoren door, geheel gratis,  twee “Punterwerf Schreur” shirts ter beschikking te stellen.